A- A A+

Αλλάζοντας ενεργειακή συμπεριφορά

Στον Φωτισμό


 1. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερο φως από όσο χρειάζεστε. Βάλτε μικρότερους λαμπτήρες στους διαδρόμους και στους κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους.
 2. Σβήνετε τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και όταν θα λείψετε από το χώρο για αρκετή ώρα.
 3. Αποφεύγετε την αλόγιστη χρήση του τεχνητού φωτισμού (μην αφήνετε άσκοπα τα φώτα αναμμένα).
 4. Βεβαιωθείτε ότι γίνεται τακτικό ξεσκόνισμα των φωτιστικών συστημάτων.
 5. Βεβαιωθείτε ότι γίνεται τακτικό καθάρισμα παραθύρων.
 6. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φωτισμό. Αποφύγετε τον τεχνητό φωτισμό εάν δεν είναι απαραίτητος.
 7. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες ψηλής ενεργειακής απόδοσης.
 8. Αναδιατάξτε τα έπιπλα του χώρου λαμβάνοντας υπόψη τα παράθυρα. Τοποθετήστε τους πάγκους εργασίας και τα γραφεία δίπλα στα παράθυρα.
 9. Χρησιμοποιείτε ανοιχτόχρωμα χρώματα στους τοίχους.
 10. Μη χρησιμοποιείτε φωτιστικά με σκοτεινά και χοντρά υφάσματα.
 11. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

 

Στη Θέρμανση και στον Κλιματισμό


 1. Προγραμματίστε τις ώρες θέρμανσης.
 2. Βεβαιωθείτε ότι γίνεται συχνός καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού και η κατεύθυνση του αέρα είναι προς τα κάτω για θέρμανση του χώρου.
 3. Κάντε εξαέρωση και καθαρισμό των πτερυγίων των θερμαντικών σωμάτων με την ειδική βούρτσα.
 4. Αποφύγετε τη χρήση συνηθισμένων ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων και αερόθερμων.
 5. Κάντε σωστή χρήση των παραθύρων και σκιάστρων (φυσικός φωτισμός, σκίαση, αερισμός, αναδιάταξη επίπλων). Κλείνετε τα εξωτερικά σκίαστρα και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.
 6. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
 7. Ρυθμίστε σωστά το θερμοστάτη. Δοκιμάστε το χειμώνα 19-20 °C και το καλοκαίρι 25-26oC ή ψηλότερα.
 8. Προσαρμόστε την ενδυμασία σας ανάλογα με τον καιρό.
 9. Διατηρείτε κλειστές πόρτες και παράθυρα όταν λειτουργεί σύστημα κλιματισμού.
 10. Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού σε χαμηλές ταχύτητες όταν υπάρχει ψηλή υγρασία. Αυτό θα σας αποφέρει λιγότερη ψύξη, αλλά θα αφαιρεθεί περισσότερη υγρασία από τον αέρα, κάνοντας έτσι το χώρο να μοιάζει δροσερότερος.
 11. Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στο θερμοστάτη του συστήματος ψύξης διότι τον επηρεάζουν με αποτέλεσμα να εργάζεται το σύστημα περισσότερο του κανονικού.
 12. Εφαρμόστε φυσική εξωτερική ηλιοπροστασία. Τα φυλλοβόλα δέντρα ή άλλα αναρριχώμενα φυτά προσφέρουν σκιασμό και βελτιώνουν το μικροκλίμα του κτιρίου.
 13. Βεβαιωθείτε ότι η κύρια εγκατάσταση εξαερισμού και οι ανεμιστήρες στις τουαλέτες σταματούν να λειτουργούν όταν οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται.
 14. Κλείνουμε τον κλιματισμό μισή με μία ώρα πριν φύγουμε από το χώρο εργασίας μας.
 15. Ρυθμίστε το κλιματιστικό στη θέση auto και προτιμάτε τη μέγιστη ταχύτητα ανεμιστήρα.
 16. Τις δροσερές καλοκαιρινές μέρες και τις ζεστές μέρες του χειμώνα ανοίγετε τα παράθυρα αντί του κλιματιστικού.
 17. Ελέγχετε για τυχόν τρύπες και χαραμάδες σε πόρτες και κουφώματα (μονώστε με ειδική ταινία). Τα παραδοσιακά «φιδάκια» βοηθούν για να κλείνουν οι χαραμάδες κάτω από τις εξωτερικές πόρτες.
 18. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα και μη βάζετε έπιπλα μπροστά από αυτά, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
 19. Εάν έχετε τζάκι, κλείνετε το στόμιο του τζακιού όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο.

 

Στον Γραφειακό Εξοπλισμό


 1. Θέστε εκτός λειτουργίας τον γραφειακό εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείτε συχνά (turnoff) αντί να τον διατηρείτε σε κατάσταση αναμονής (standby). Θέστε εκτός λειτουργίας (turnoff)  όλο τον εξοπλισμό γραφείου όταν φεύγετε από το γραφείο. Προτιμάτε να κλείνετε και το διακόπτη από την πρίζα.
 2. Μη χρησιμοποιείτε screensavers στους υπολογιστές. Οι περισσότεροι υπολογιστές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν εφαρμόζετε screensaver. Προτιμάτε να διατηρείτε την οθόνη κατευθείαν σε κατάσταση νάρκης (sleepmode).
 3. Εξοικονομήστε χαρτί και ενέργεια. Μη τυπώνετε κάτι αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά και αν δεν το ελέγξετε προηγουμένως χρησιμοποιώντας την «προεπισκόπηση εκτύπωσης». Ρυθμίστε τον εκτυπωτή σας να τυπώνει μπρος-πίσω (doublesided).
 4. Χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί. Για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού χρειάζεται 90% λιγότερο νερό και 50% λιγότερη ενέργεια.
 5. Αντικαταστήσετε ορισμένους υπολογιστές γραφείου (desktopcomputers) με φορητούς υπολογιστές (laptop) και τις οθόνες των υπολογιστών σας με επίπεδες οθόνες LCD. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
 6. Εξετάστε την πιθανότητα να αντικαταστήσετε τη φωτοτυπική μηχανή, τον εκτυπωτή, το φαξ και τον σαρωτή με ένα πολυμηχάνημα ψηλής ενεργειακής απόδοσης που περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω.
 7. Όταν αγοράζετε εξοπλισμό γραφείου θα πρέπει να επιλέγετε συσκευές με προδιαγραφές λειτουργία σε κατάσταση νάρκης (sleepingmode) και με σήμανση ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης (energystar).

Αναζήτηση

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Φυλλάδιο Εξοικονομώ

Newsletter